Ιστορική αναδρομή: Νιουκάστλ 2003 - Μια ανάσα από τους ομίλους!

Οι Καρακάξες στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με αφορμή τη συμμετοχή της Νιουκάστλ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, οι Premierleaguefans γυρίζουν πίσω στο χρόνο και θυμούνται την τελευταία φορά που ο σύλλογος της βορειοανατολικής Αγγλίας έφτασε ένα βήμα πριν τους ομίλους.

Ηταν τέτοιες μέρες, τέλη Αυγούστου 2003 - 20 χρόνια πριν, όταν η Νιουκάστλ είχε πλησιάσει για τελευταία φορά τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε προηγηθεί η εξαιρετική παρουσία της προηγούμενης σεζόν, 2002/03, όταν οι Καρακάξες όχι μόνο είχαν δωσει το παρών στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης άλλα είχαν καταφέρει να προκριθούν στη Φάση των 16 μετά απο ισάριθμες ήττες στα 3 πρώτα μάτς των ομίλων!

Για τον τελευταίο προκριματικό, πριν την είσοδο στους ομίλους της σεζόν 2003/04 λοιπόν, η ομάδα του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον θα αντιμετώπιζε την Παρτίζαν Βελιγραδίου του Λόταρ Ματέους (στα πρώτα του προπονητικά βήματα) και των μετέπειτα γνωστών μας απο το περασμά τους απο την Ελλάδα, Ίλιεφ (ΠΑΟΚ), Μάλμπασα (ΑΕΚ), Ντελίμπασιτς (ΑΕΚ) και Ίλιτς (Λάρισα).

Η παρέα του Άλαν Σίρερ φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί, κάτι το όποιο έμοιαζε να επιβεβαιώνεται μετά την εκτός έδρας νίκη στο Βελιγράδι 1-0, με γκολ του επίσης γνώριμου μας, Σολάνο (Λάρισα). Ο επαναληπτικός του Σεντ Τζέιμς Παρκ έδειχνε περισσότερο μια τυπική διαδικασία και όλα έδειχναν ότι η Νιουκάστλ των Σίρερ, Ντάιερ, Σπιντ, Μπέλαμι, άλλα και άλλων «γνωστών» μας, Λούα Λούα (Ολυμπιακός), Ρομπέρ (Λάρισα), θα συμμετείχε για 2η συνεχόμενη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Κι όμως, οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, με τους Σέρβους να εμφανίζονται πολύ βελτιωμένοι και να πατάνε καλύτερα στο γήπεδο. Ο Ίβιτσα Ίλιεφ έκανε το 0-1 παγώνοντας το Σεντ Τζέιμς Παρκ λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, ισοφαρίζοντας τα συνολικά τέρματα. Το σκορ δεν άλλαξε και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε παράταση και πέναλτι. Ο Σίρερ αστόχησε στο 1ο προς έκπληξη όλων, ενώ χάθηκαν το 2ο και το 3ο ! Με 4-3 τελικά οι Σέρβοι πήραν μία πολύ μεγάλη πρόκριση, την 1η στην ιστορία τους σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ με τον Μπόμπι Ρόμπσον να τους συγχαίρει ιπποτικά.

Μπορεί το σοκ του αποκλεισμού να ήταν μεγάλο αλλά η χρονιά δεν πήγε χαμένη. Η ομάδα ναι μεν «υποβιβάστηκε» στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αλλά η πορεία ήταν εξαιρετική φτάνοντας στους "4" του θεσμού, αποκλείοντας κατά σειρά Μπρέντα, Βασιλεία, Βαλερένγκα, Μαγιόρκα και Αιντχόφεν. Για την ιστορία αποκλείστηκε στα ημιτελικά απο την Μαρσέιγ ενώ στην Πρέμιερ Λιγκ κατετάγη 5η. Ηταν ίσως το κύκνειο άσμα εκείνης της ομάδας.

Καθώς ήταν και η τελευταία σεζόν που συνυπήρχαν Μπόμπι Ρόμπσον και Άλαν Σίρερ, οι δύο εμβληματικές μορφές εκείνης της πενταετίας, 1999-2004. (Τα αγάλματα τους κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Σεντ Τζέιμς Παρκ). Από τις αρχές της επόμενης κιόλας σεζόν, 2004/2005 και την πρόωρη απομάκρυνση του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον αλλά και την απόσυρση του Σίρερ έναν χρόνο αργότερα, τίποτε δεν θα ήταν ξανά το ίδιο. Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά σκαμπανεβάσματα με 2 υποβιβασμούς. Και με εξαίρεση τη σεζόν 2011/2012 οταν τερμάτησε 5η, δεν μπορεσε να ξαναπλησιάσει τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Φετός, δύο δεκαετίες αργότερα, έχοντας πλέον εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους, όλοι οι φίλοι του συλλόγου αναπομονούν να ακούσουν και πάλι το ύμνο του Τσάμπιονς Λιγκ στο μεγαλοπρεπέστατο Σεντ Τζέιμς Παρκ.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.