Aston Villa - Everton: Το πιο ιστορικό ματς της Πρώτης Κατηγορίας!

Οι Premierleaguefans γράφουν για το ζευγάρι που έχει συναντηθεί τις περισσότερες φορές από κάθε άλλο στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας

Το ποδόσφαιρο όπως όλοι σχεδόν γνωρίζουμε, είναι ένα άθλημα που αναπτύχθηκε κυρίως στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας και κατά τα τέλη του 19ου αιώνα διαχωρίστηκε από άλλες μορφές αθλημάτων με μπάλα (όπως το rugby), αποκτώντας ξεχωριστή ομοσπονδία και υπόσταση. Μάλιστα, το πρώτο πρωτάθλημα διεξήχθη υπό την αιγίδα της νεοσύστατης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (Football Association ή εν συντομία FA) τη σεζόν 1888-1889 με την καθοριστική οργανωτική συνδρομή του στελέχους της Aston Villa, William McGregor. Να τονίσουμε βέβαια πως ήδη διεξαγόταν το αγγλικό κύπελλο, ενώ το 1872 είχε διεξαχθεί και ο πρώτος αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Αγγλίας και της Σκωτίας!

Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο, δεν αποτελεί έκπληξη πως η Aston Villa αποτελεί τη μία από τις δύο ομάδες του ιστορικότερου ζεύγους της Πρώτης Κατηγορίας. Η λίστα όμως με τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρώτο αυτό πρωτάθλημα, θα βοηθήσει να ξεχωρίσουμε και τη δεύτερη ομάδα του ζεύγους. Οι 12 ομάδες ήταν οι εξής: Aston Villa, Everton, Accrington FC, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion και Wolverhampton Wanderers.

Φυσικά στην παραπάνω λίστα συναντάμε και άλλα γνωστά ονόματα ιστορικών ομάδων που ακόμη και σήμερα πρωταγωνιστούν στον χώρο του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά οι παρουσίες τους στην Πρώτη Κατηγορία είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με την Aston Villa και την Everton. Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με το πλήθος των συμμετοχών στην Πρώτη Κατηγορία, τα "Ζαχαρωτά" από το Liverpool βρίσκονται στην κορυφή με 121 (λαμβάνοντας υπόψη και την φετινή σεζόν), ενώ οι "Villans" από το Birmingham βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 110 συμμετοχές! Επίσης, οι συγκεκριμένες ομάδες, μαζί με τους Blackburn Rovers, έδωσαν το παρόν και στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της Premier League της σεζόν 1992-1993, μετά την απόσχιση των κορυφαίων ομάδων για οικονομικούς λόγους από την FA. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως στο πρώτο πρωτάθλημα ο τίτλος κατέληξε στην Preston North End (εδώ το αφιέρωμα στους πρώτους "Invincibles"), ενώ η Aston Villa τερμάτισε στην δεύτερη θέση και η Everton στην όγδοη θέση.

Η δεύτερη από τις επίσημες αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην έδρα της Everton ήταν μάλιστα και η πρώτη ήττα της Aston Villa σε αυτό το παρθενικό πρωτάθλημα με σκορ 2-0, ενώ στην πρώτη αναμέτρηση του Birmingham οι ‘’Villans’’ είχαν επικρατήσει με σκορ 2-1. Οι συνολικές επίσημες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων ανέρχονται σε 212(!), με την στατιστική να καταγράφει 80 νίκες της Aston Villa, 77 νίκες της Everton και 55 παιχνίδια να λήγουν ισόπαλα. Μάλιστα και στα επιτευχθέντα τέρματα, η Aston Villa εμφανίζεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή, έχοντας 328 έναντι των 326 που καταγράφουν τα ‘’Ζαχαρωτά’’.

Το φύλλο καταγραφής του πρώτου αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων το 1888 

Η μεγαλύτερη καθαρή νίκη της Everton καταγράφεται στις 04/01 το μακρινό 1890 με 7-0, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη καθαρή νίκη της Aston Villa με σκορ 4-0 έχει επαναληφθεί ιστορικά τρεις φορές, το 1905, το 2005 καθώς και στις 20/08 του 2023. Tα συνολικά 8 τέρματα και από τις δύο πλευρές έχουν επιτευχθεί σε δύο περιστάσεις, που συνοδεύτηκαν με νίκες της Aston Villa (5-3 το 1926, 6-2 το 1989), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 1934 και το 1935, οι δύο ομάδες σε τέσσερις σερί αναμετρήσεις, ‘’κόλλησαν’’ στο τελικό 2-2.

Σε αυτή την αναφορά θα ξεχωρίζαμε τις αναμετρήσεις του 1977, καθώς οι δύο ομάδες πάλεψαν για την κατάκτηση του League Cup και αναμετρήθηκαν συνολικά τρεις φορές για αυτόν τον σκοπό, σε έναν τελικό που δεν τελείωνε ποτέ! Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αναμέτρηση διεξήχθη στο Wembley και έληξε με 0-0 στις 12/03, ενώ ο επαναληπτικός στο Hillsborough τέσσερις μέρες αργότερα, ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1. Έτσι, οι διαφορές των δύο ομάδων λύθηκαν στο επίσης ουδέτερο (και φυσικά κατάμεστο από 54479 φίλους των δύο ομάδων) Old Trafford, στις 13/04.

 Το επίσημο booklet της πρώτης αναμέτρησς στο Wembley για τον τελικό του League Cup του 1977

Οι "Villans" είχαν το ψυχολογικό αβαντάζ μέσα στη χρονιά, καθώς είχαν κερδίσει και στις δύο αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα, όμως τα ‘’Ζαχαρωτά’’ αποδείχτηκαν πολύ σκληρά μιας και διακυβεβόταν ένας σημαντικός τίτλος. Μάλιστα, είχαν προηγηθεί στο τρίτο παιχνίδι της σειράς στο 39ο λεπτό με τέρμα του Latchford, μετά από αδράνεια του Nicholl στον χώρο της άμυνας, μάλλον κόντρα στη ροή του αγώνα. Στο δεύτερο ημίχρονο η Villa έχασε αρκετές ευκαιρίες και ο κλασσικός αυτός τελικός απέκτησε άγρια ομορφιά στα τελευταία λεπτά του. Αρχικά ο Nicholl με φοβερό σουτ εκτός περιοχής έφερε το παιχνίδι στα ίσια στο 80ο λεπτό, ενώ μετά τη σέντρα η επιμονή του Little σε μια διεκδικίσιμη μπαλιά μέσα στην περιοχή της Everton του έδωσε τη δυνατότητα να πλασάρει σωστά και μέσα σε 60 δευτερόλεπτα να πετύχει την ολική ανατροπή! Οι παίκτες της Everton όμως αφυπνίστηκαν από το μεγάλο αυτό σοκ και αφού κέρδισαν αμέσως μετά τη σέντρα κόρνερ, το μετέτρεψαν στο 83ο λεπτό σε γκολ με κεφαλιά του Lyons! Έτσι, το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις δύο ομάδες να ισορροπούν απόλυτα μετά από 300 λεπτά!

Η ισοφάριση με την κεφαλιά του Lyons στο 83ο λεπτό που έφερε την παράταση στην αναμέτρηση του Old Trafford 

Η παράταση ήταν αναπόφευκτη πλέον και εκεί οι δύο ομάδες τα έδωσαν όλα για το πολυπόθητο τρόπαιο, με ευκαιρίες να χάνονται και από τις δύο πλευρές. Η φάση που καθόρισε τον τελικό νικητή εκτυλίχθηκε στο 118ο λεπτό, όταν μια συρτή σέντρα στην περιοχή της Everton κόντραρε σε σώματα αμυντικών της και κατέληξε στον αφύλακτο Little μέσα στην μικρή περιοχή, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το τελικό 3-2 και να δώσει τελικά το τρίτο κατά σειρά League Cup στους ‘’Villans’’, με τον ίδιο να αναδεικνύεται σε ήρωα της αναμέτρησης!

Σίγουρα το συγκεκριμένο ζευγάρι δεν αποτελεί ένα από τα κορυφαία όσον αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο συλλόγων, ούτε αποτελεί ένα δυνατό τοπικό ντέρμπι. Η ιστορικότητά του όμως, ίσως μας κάνει να το δούμε με άλλο μάτι, ενώ ανεξάρτητα από την κατάσταση των δύο ομάδων φαινέται πως είναι αρκετά ισορροπημένο και δίνει πολύ ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις!

Άραγε την ερχόμενη Κυριακή στις 14/01 θα καταφέρει η μαχόμενη Everton να έρθει πιο κοντά σε απολογισμό νικών και στα συνολικά τέρματα, ή θα υπερισχύσει η φετινή δυναμική της εντυπωσιακής Aston Villa; Ίδωμεν!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.