Κερδισμένοι και χαμένοι της φετινής Τσάμπιονσιπ

Οι Premierleaguefans κάνουν τον απολογισμό της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας για τη σεζόν 2017-18.

Ολοκληρώθηκε λοιπόν και το φετινό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ και ήταν, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, σκληρό και γεμάτο εκπλήξεις. Μέσα σε αυτή τη σεζόν υπήρξαν αρκετές ομάδες και άνθρωποι που έλαμψαν με την παρουσία τους, καθώς και περιπτώσεις που σκόρπισαν απογοήτευση. Ας δούμε λοιπόν, ποιοί αναδείχτηκαν κερδισμένοι και ποιοί χαμένοι στο πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ για τη σεζόν 2017/1018.

 

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Γουλβερχάμπτον Γουόντερερς

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αυτήν την ενότητα από κάπου αλλού! Οι φετινοί πρωταθλητές έδειξαν τα δόντια τους από τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, αλλά ιδιαίτερα μετά τα τέλη Οκτωβρίου η πορεία τους με τις συνεχείς νίκες δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και μέχρι το τέλος του ημερολογιακού χρόνου ήταν εμφανές ποιά θα ήταν η πρώτη ομάδα που θα κέρδιζε την άνοδο. Η επένδυση της ιδιοκτήτριας εταιρίας Φοσούν Ιντερνάσιοναλ σε συνδυασμό με τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Πορτογάλου ατζέντη Ζόρζε Μέντες, ο οποίος σε διάστημα έξι εβδομάδων έφερε δώδεκα εξαιρετικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της μεταγραφικής βόμβας Ρούμπεν Νέβες, έναντι του ποσού ρεκόρ για την Τσάμπιονσιπ των 15,8 εκατομμυρίων λιρών (!), έδωσαν τεράστια ώθηση στο φετινό ρόστερ. Στο ίδιο κλίμα μάλιστα έγινε και η πρόσληψη του πρώην προπονητή της Πόρτο, Νούνο Εσπιρίτο Σάντο, ο οποίος έδεσε πολύ καλά το κράμα ποδοσφαιριστών από την Ιβηρική χερσόνησο και τον βρετανικό χώρο. Το πρότζεκτ αυτό, που ήταν μάλλον ''καταδικασμένο'' να πετύχει, κατάφερε να συγκεντρώσει 99 βαθμούς και να κερδίσει την Τσάμπιονσιπ και την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ μάλλον με ευκολία.

Νιλ Γουόρνοκ 

Ο 69χρονος Βρετανός τεχνικός, ο οποίος ασχολείται με το χώρο της προπονητικής από το 1980, πέτυχε την όγδοη άνοδο στην πολύχρονη καριέρα του, διαχειριζόμενος ένα ρόστερ που, με βάση τα ονόματα και το μπάτζετ, θα κατέληγε σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Με παίκτες όχι τρομερά ταλαντούχους αλλά έμπειρους στην κατηγορία, όπως οι Σολ Μπάμπα, Τζούνιορ Χόιλετ, Λι Πελτιέρ και Άρον Γκούναρσον, κατάφερε να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο που ξεκίνησε πολύ δυνατά και παρά την κάμψη που παρουσίασε στην απόδοσή του στις τελευταίες αγωνιστικές, εκμεταλλεύτηκε το στραβοπάτημα της Φούλαμ την τελευταία αγωνιστική (ήττα με 3-1 από την Μπέρμινχαμ) και πήρε την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Σίγουρα λοιπόν ο Γουόρνοκ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο του προπονητή των ανόδων και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Ράιαν Σεσενιόν

Ο 18χρονος αριστεροπόδαρος μέσος (έκλεισε μάλιστα τα 18 μόλις λίγες μέρες πριν) είχε ήδη δείξει από την περσινή σεζόν δείγματα του πλούσιου ταλέντου του. Φέτος όμως ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς του έδωσε φανέλα βασικού και ο Σεσενιόν τον δικαίωσε απόλυτα, κάνοντας τη διαφορά στο σύνολο των Λονδρέζων με 15 γκολ και 6 τελικές πάσες σε 46 εμφανίσεις, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του παίκτη της χρονιάς και είναι πλέον ίσως ο πιο περιζήτητος Βρετανός ποδοσφαιριστής στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι! Η αξία του έχει εκτοξευτεί στα 23 εκατομμύρια λίρες και ομάδες όπως οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ πιθανότατα θα προσπαθήσουν να τον πείσουν να αφήσει τη Φούλαμ για χάρη τους. Βέβαια η άνοδος της Φούλαμ ίσως κρατήσει στην ομάδα τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, καθώς εκεί η θέση του στην ενδεκάδα θα είναι εξασφαλισμένη και θα καταφέρει να αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό της Πρέμιερ Λιγκ.

Λιούις Γκράμπαν

Παραφράζοντας τη γνωστή φράση, θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με ...χαμένο στο ημίχρονο και κερδισμένο στο τελικό! Μπορεί ο 30χρονος επιθετικός να μην κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην Πρέμιερ Λιγκ με την ομάδα της Μπόρνμουθ, όμως κατάφερε μετά από ένα εξαιρετικό εξάμηνο δανεισμού στην παραπαίουσα Σάντερλαντ (19 εμφανίσεις, 12 γκολ) να κερδίσει την επιστροφή του στα Κεράσια και εν τέλει την ''προαγωγή'' του στην Άστον Βίλα. Με άλλα 8 γκολ σε 15 εμφανίσεις απέδειξε πως είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ για το επίπεδο της Τσάμπιονσιπ, ανεβάζοντας έτσι τις μετοχές του. Μάλιστα ο Γκράμπαν έφτασε πολύ κοντά στο να καταφέρει μέσα στην ίδια σεζόν τόσο να υποβιβαστεί (Σάντερλαντ) όσο και να κερδίσει την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ (Άστον Βίλα). Πάντως η εξαιρετική απόδοσή του θα συνδέεται κυρίως με την πορεία της Άστον Βίλα και όχι με αυτή της Σάντερλαντ, την οποία κρατούσε στο ''κόλπο'' της παραμονής σχεδόν μόνος του.

Φούλαμ 

Μεγάλη κερδισμένη του φετινού πρωταθλήματος αναδείχτηκε και η Φούλαμ, καθώς κατάφερε να κερδίσει μέσω των πλέιοφς την άνοδο, αποκλείοντας την Ντέρμπι Κάουντι και κερδίζοντας στο μεγάλο τελικό την Άστον Βίλα, κεφαλαιοποιώντας έτσι και τον εκπληκτικό δεύτερο γύρο που πραγματοποίησε. Οι διορθωτικές κινήσεις του Σλάβισα Γιοκάνοβιτς έπιασαν τόπο, καθώς οι χειμερινές προσθήκες με αιχμή του δόρατος τον Αλεξάντερ Μίτροβιτς (12 γκολ) έδωσαν τέτοια ώθηση στου Λονδρέζους ώστε να ολοκληρώσουν τον δεύτερο γύρο με μόλις μία ήττα. Η οποία βέβαια ήταν σε πρώτη ανάγνωση αρκετά επώδυνη, καθώς ήρθε στην τελευταία αγωνιστική με 3-1 από την Μπέρμινχαμ και στέρησε από την Φούλαμ τη δυνατότητα να τερματίσει πάνω από την Κάρντιφ και να πάρει την απευθείας άνοδο. Στη διαδικασία των πλέιοφς όμως έδειξε πως ήταν η καλύτερη ομάδα και με την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ όχι μόνο πήρε μεγάλη ώθηση όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, αλλά επίσης αύξησε τις πιθανότητές της να διατηρήσει το μεγάλο αστέρι της, Ράιαν Σεσενιόν (βλέπε παραπάνω) στο ρόστερ της.

 

ΧΑΜΕΝΟΙ

Σάντερλαντ

Ίσως η μεγαλύτερη απογοήτευση των τελευταίων ετών στην Τσάμπιονσιπ! Τίποτα δεν προμήνυε στην αρχή της σεζόν αυτή την παταγώδη αποτυχία για τις Μαυρόγατες. Παρά τον υποβιβασμό από την Πρέμιερ Λιγκ, το ρόστερ της ομάδας διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο με έμπειρους και ικανούς ποδοσφαιριστές, όμως το ξεκίνημα έδειξε πως και φέτος υπήρχε σημαντικό αγωνιστικό πρόβλημα. Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός πως μετά την νίκη στην πρώτη αγωνιστική επί της Νόριτς, η επόμενη ήρθε μόλις τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου! Ο Σάιμον Γκρέισον έδωσε τη θέση του στον Ουαλό Κρις Κόουλμαν αλλά η κατάσταση δεν μπόρεσε να αναστραφεί σε κανένα σημείο της σεζόν. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν ένας δεύτερος συνεχόμενος υποβιβασμός, με τον Αμερικανό επιχειρηματία Έλις Σορτ να χρεώνεται πλήρως αυτή την τεράστια αποτυχία και να παραδίδει στα τέλη Απριλίου τη σκυτάλη σε ομάδα επιχειρηματιών υπό τον Στιούαρτ Ντόναλντ.

Γιάαπ Σταμ

Ο 45χρονος Ολλανδός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής πραγματοποίησε στην πρώτη του εμπειρία ως πρώτος προπονητής μια εξαιρετική σεζόν με την Ρέντινγκ, φτάνοντας στα πλέιοφς της ανόδου και έγινε ένας από τους περιζήτητους νεαρούς τεχνικούς πέρυσι, με αρκετές ομάδες να δείχνουν ενδιαφέρον για την απόκτησή τους. Ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στο σύλλογο του Λονδίνου, όμως η φετινή σεζόν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την περσινή. Με ένα εξίσου ισχυρό ρόστερ και την ταμπέλα του φαβορί αν όχι για την απευθείας άνοδο τουλάχιστον για τη διεκδίκησή της μέσω των πλέιοφς, ο Ολλανδός δεν κατάφερε να επαναλάβει τις περσινές επιτυχίες και η Ρέντινγκ βρισκόταν σταθερά στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας, κινδυνεύοντας με υποβιβασμό. Η κατάσταση δεν αναστράφηκε ούτε στο νέο ημερολογιακό έτος, οπότε στα τέλη Μαρτίου ο Σταμ απολύθηκε από την Ρέντινγκ, μένοντας έτσι χωρίς ομάδα και με τις μετοχές του να έχουν υποχωρήσει στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Χαλ Σίτι 

Άλλη μια ομάδα που απογοήτευσε παρά τον δυνατό κορμό που διατήρησε μετά τον υποβιβασμό της από την Πρέμιερ Λιγκ είναι η Χαλ. Βέβαια εδώ τα λάθη στον σχεδιασμό όπως το πείραμα με τον Λέονιντ Σλούτσκι (πρώτη του δουλειά εκτός Ρωσίας μέσω Ρόμαν Αμπράμοβιτς) διορθώθηκαν, ενώ ατυχείς συγκυρίες όπως ο σοβαρός τραυματισμός του Αμπέλ Ερνάντες στοίχησαν πολύ στην αρκετά κακή πορεία του πρώτου μισού της σεζόν. Στη συνέχεια με την έλευση του έμπειρου Νάιτζελ Άντκινς και την επιστροφή των τραυματιών η αγωνιστική εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά και ένα πολύ καλό διάστημα (10 Μαρτίου με 10 Απριλίου) που συνοδεύτηκε από 4 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 7 παιχνίδια, ήταν αρκετό για να διατηρήσει με άνεση τις Τίγρεις στην Τσάμπιονσιπ, ώστε να έχουν την άνεση να καταστρώσουν τα πλάνα τους για την διεκδίκηση άλλης μιας ανόδου στην Πρέμιερ Λιγκ την επόμενη σεζόν.

Φέλιξ Βίντβαλντ

Ο 28χρονος Γερμανός τερματοφύλακας ήρθε φέτος στην Λιντς Γιουνάιτεντ ως αδιαμφισβήτητο νούμερο ένα κάτω από τα δοκάρια, έχοντας πίσω του μια γεμάτη σεζόν στη Βέρντερ Βρέμης. Μετά όμως από το καλό ξεκίνημα συνολικά για το σύνολο του Τόμας Κρίστιανσεν, η πτώση της απόδοσης της ομάδας άρχισε να καταδεικνύει τα σημαντικά λάθη του Γερμανού τερματοφύλακα, ο οποίος χάρισε αρκετά γκολ σε αντιπάλους του είτε με κακές απομακρύνσεις είτε με ασταθείς εξόδους. Το ποτήρι ξεχείλισε στην ντροπιαστική ήττα με 3-0 από τη Μίντλεσμπρο στο τοπικό ντέρμπι. Ο αντικαταστάτης του Κρίστιανσεν μάλιστα, Πολ Χεκινγκμπότομ δεν εμπιστεύτηκε ξανά τον Βίντβαλντ, προτιμώντας να χρησιμοποιεί στη θέση του τον νεαρό Μπέιλι Πίκοκ-Φάρελ, ο οποίος σε αντίθεση με τον Γερμανό άφησε άριστες εντυπώσεις στις τελευταίες αγωνιστικές άλλης μιας ''πικρής'' σεζόν για τα Παγόνια, που άφησε εκ νέου ημιτελές το όνειρο της επιστροφής στην Πρέμιερ Λιγκ.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.