Ο Ardan Turan αναλύει τις ανάγκες κάθε συλλόγου στο τρέχον μεταγραφικό παράθυρο.

Γ$(ά σσς κ*^ μτ π ρκτό κρό.

(όπα κάτσε να βγάλω τη μάσκα)

Γειά σας κύριοι, μετά από αρκετό καιρό!

Τελευταίο άρθρο στο οποίο έγραφα για όλες τις ομάδες ήταν ο απολογισμός της περασμένης σεζόν, όπου είχα και κάποιες προβλέψεις για τη φετινή.

Είδαμε τη σεζόν 2019-20 να τελειώνει με τα χίλια ζόρια ανάμεσα σε περιόδους καραντίνας και αβεβαιότητας και τώρα που τελείωσε το αγωνιστικό κομμάτι πάμε στο ακόμη πιο ενδιαφέρον, το μεταγραφικό!

Τι χρειάζεται και τι θα πάρει καθεμιά από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ; Πάμε να δούμε!

Λίβερπουλ:

Μετά από μια χρονιά στην οποία στην Πρέμιερ Λιγκ κυριάρχησε (και στις υπόλοιπες διοργανώσεις τη γλέντησαν, φιλιά από Ατλέτικο) η μόνη θέση στην ενδεκάδα της που θα χρειαζόταν αναβάθμιση είναι αυτή του στόπερ που παίζει δίπλα στον Φαν Ντάικ. Δεν είναι κορυφαίου επιπέδου κανένας από τους κεντρικούς αμυντικούς της. Αλλά δεν είναι και κακοί, οπότε με το κόστος ενός τοπ στόπερ να είναι στα 50ish μύρια, λογικά θα αποφασίσουν να μην πάρουν. Για οικονομικούς λόγους δεν πήραν και τον Βέρνερ ή άλλο επιθετικό, σε μια επίθεση που όπως είναι τώρα δουλεύει τέλεια και ίσως αν την «πειράξεις» να χαλάσει η μαγιά. Όσον αφορά τον πάγκο της χρειαζόταν ένα δεύτερο αριστερό μπακ εδώ και καιρό, τον βρήκε στο πρόσωπο του Τσιμίκα και είναι μια χαρά. Πριν πάρει τον Έλληνα παίκτη έγραφα ότι ο Άκε θα ήταν κινησάρα για τους Κόκκινους, καθώς παίζει αριστερό στόπερ και αριστερό μπακ (χώρια ότι είναι επίσης Ολλανδός). Αναπληρωματικό για τις τρεις θέσεις μπροστά δύσκολα βρίσκεις γιατί είναι σπάνιο κάποιος πραγματικά καλός παίκτης να θέλει να είναι στον πάγκο, αλλαγή των Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο. Οπότε λογικά πουλάει Σακίρι και προωθεί Έλιοτ, Χάρι Γουίλσον, γενικά μικρούς. Πιστεύω ότι θα κάνει άλλη μια κίνηση, πιθανότατα μέσο (Τιάγκο και πούλημα Τζίνι;), και θα περιμένει πωλήσεις κι ευκαιρίες για να πάρει έναν ακόμη μπροστά.

Μάντσεστερ Σίτι:

Δικαιωμένη από το CAS (ασχέτως αν οι ανόητοι παπαγάλοι δεν κατάλαβαν την απόφαση και συνεχίζουν τα «οι βρωμοάραβες με τα πετροδόλλαρα παραβαίνουν το FFP αλλά πληρώνουν τις επιτροπές και τη σκαπουλάρουν») η ομάδα του Πεπ μοιάζει αποφασισμένη να σαρώσει στις μεταγραφές, ώστε να σαρώσει ξανά και στα γήπεδα. Φέτος απέτυχε ξεκάθαρα, αλλά πέρσι τα πήρε σχεδόν όλα οπότε ψυχραιμία. Αγόρασε ήδη τον Άκε από τη Μπόρνμουθ που είναι πολύ καλός αμυντικός με 4 χρονιές στην ΠΛ και έκλεψε τον σούπερ ταλαντούχο εξτρέμ Φεράν Τόρες για ψίχουλα. Στο κέντρο της άμυνας δεν αρκεί η απόκτηση Άκε γιατί εκείνος είναι αριστεροπόδαρος και φυσιολογικά θα πρέπει να είναι αλλαγή του Λαπόρτ ή/και βασικός αριστερός μπακ. Πρέπει να αποκτηθεί κορυφαίο στόπερ για τη θέση δίπλα στον Λαπόρτ, ακούγεται ο Κουλιμπαλί. Αν πάρουν αυτόν ή (ακόμα καλύτερα) τον (τεράστιο παιχταρά) Ουπαμεκανό, θα έχουν απίστευτη άμυνα. Και άνετα πουλάνε το υπερπαλτό Στόουνς και τον τίμιο Οταμέντι για 25 μύρια λίρες και τους δύο μαζί. Στο κέντρο δεν χρειάζονται ουσιαστικά τίποτα παρά την αποχώρηση του Νταβίντ Σίλβα γιατί μπορούν να καλύψουν το κενό εκ των έσω με Φόντεν και αλλαγές θέσεων. Τέλος, στην επίθεση υπάρχει ο Κουν που τραυματίζεται βλέποντας ταινία και ο μέτριος-χασογκόλης Ζεσούς. Αν θέλουν να ταράξουν τα νερά αγοράζουν Λαουτάρο από την Ίντερ και έχουν ονειρεμένη ομάδα. Οικονομικά βγαίνει, άσε που ο Κόντε θα ήθελε Αγουέρο ως αντάλλαγμα, είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι παίκτες πρέπει να είναι ηλικιακά κοντά στον προπονητή για να τον καταλαβαίνουν (κλεμμένο από Κούλου).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

Κλασσικά έχουμε διαβάσει ότι χτυπάει 45 παίκτες και έχουμε καθημερινή ενημέρωση για την προσπάθειά της να πάρει τον Σάντσο. Για Γκρίλις έχει σταματήσει η φασαρία γιατί έπρεπε να τον πάρει πριν σώσει μόνος του τη Βίλα και η τιμή του πάει στα 80 μύρια, αλλά ο Γούντγουορντ είναι τόσο καλός στα μεταγραφικά που κάνει παζάρια όλο το καλοκαίρι για να πάρει έναν παίκτη αντί για 70 με 55 και στο τέλος τον παίρνει με 80 και 6 μήνες καθυστέρηση. Ευτυχώς έχει εξασφαλίσει ένα πέναλτι ανά αγώνα για να κάνει απόσβεση. Λοιπόν η Γιουνάιτεντ χρειάζεται έναν παίκτη για μπροστά ως βοήθεια της φονικής της τριπλέτας, αν είναι ο Σάντσο, μια χαρά. Μετά είτε να πάρει ένα αριστερό μπακ γιατί ο Σο είναι στα κιλά μου, είτε ένα πολύ καλό αμυντικό χαφ, είτε ένα στόπερ. Είναι ασαφές που θα ρίξει το βάρος, και στις 3 θέσεις καλό θα ήταν να πάρει παίκτη αλλά μπορεί να τα βγάλει πέρα και χωρίς. Προσωπικά θα έπαιρνα αμυντικό χαφ, ο Όλε περιμένω να πάρει κεντρικό αμυντικό. Τέλος να πω ότι στο τέρμα θα έπρεπε να έχει Ντιν Χέντερσον βασικό και όχι τον Ντε Χέα που επέστρεψε στον ρόλο του κουμπαρά, τον οποίο είχε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στην εθνική Ισπανίας και στην αρχή της θητείας του στη Γιουνάιτεντ.

Τσέλσι:

Αφού έκανε μια καλή σεζόν με τον Λάμπαρντ κι έχει πρωτοφανή για τα δεδομένα της ηρεμία στον σύλλογο, μπήκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι. Πήρε ήδη Βέρνερ και Ζιγιέχ (πουλέν μου ΠΡΙΝ καν πάει Άγιαξ), δύο εξαιρετικές κινήσεις. Έχασε Γουίλιαν γιατί δεν ήθελε να του δώσει τριετές. Θέλει να πάρει Χάβερτς (φοβερό βιογραφικό για την ηλικία του) και αριστερό μπακ. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει τόσο για τον πανάκριβο Τσίλγουελ, κακή επιλογή η φθηνή εναλλακτική λύση του Ταλιαφίκο. Θα πάρει σίγουρα 3 παίκτες ακόμα, θα πουλήσει και μερικούς (Ζορζίνιο; Καντέ; Μάρκος Αλόνσο; Έμερσον; Ένα στόπερ; Όλους;). Τον Κέπα δεν θα βρει να πουλήσει, οπότε θα πρέπει να τον δώσει κάπου δανεικό και να πάρει τερματά πρώτης κλάσης (παραδέχομαι ότι δεν περίμενα να είναι τόσο μάπα ο Βάσκος!). Κάτω τα χέρια από Όμπλακ κουφάλες. Πάρτε Ονάνα που είναι ωραιότατος και φθηνός. Αλλιώς Πόουπ που θα είναι ωραιότατος και ακριβός. Για μένα το βασικότερο πρόβλημα όλων πλην του Κέπα είναι το κέντρο της άμυνας, θα έκανα οπωσδήποτε μεταγραφή εκεί. Αν είναι να δώσεις 70 για Τσίλγουελ δώστα και πάρε Ουπαμεκανό...

Λέστερ:

Φοβερή γενικώς η πέμπτη θέση αλλά έμεινε μεγάλη ξενέρα στο τέλος γιατί μέσα στο 2020 δεν βλεπόταν και κατάφερε να χάσει το εισιτήριο για Τσου Λου. Στα μεταγραφικά της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα άνετη γιατί έχει τίγκα γεμάτα ταμεία από την τρελή πώληση Μαγκουάιρ στη Γιουνάιτεντ πέρσι. Ο Ρότζερς δεν είναι γνωστός για τις καλές του μεταγραφές, θα έχει μια ευκαιρία όμως εδώ. Ψάχνει σίγουρα ένα σέντερ φορ για να βοηθήσει τον Βάρντι, έναν εξτρέμ γιατί δεν έκανε πρόοδο κανένα από όσα έχει κι έναν  κεντρικό ή αμυντικό χαφ ακόμα. Πάνω από όλα όμως ψάχνει ένα στόπερ γιατί έχει καρφώσει Τζόνι Έβανς και Σογιουντσού (φοβερός, αποκάλυψη) και από πίσω έχει μόνο Κάπτεν Μόργκαν που έπρεπε να χει κόψει τη μπάλα το 2017. Φυσικά αν πουλήσει Τσίλγουελ θα βγει στη γύρα και για αριστερό μπακ μιας και ο Φουχς που κάθε χρόνο φεύγει κι όλο εδώ είναι, δεν κάνει για πάνω από 5 ματς τη σεζόν. Αντριέν Σίλβα και Σλιμανί μπορεί να φέρουν λίγα ευρουλάκια, ενώ ευτυχώς για τη Λέστερ μοιάζει να έχει βγει από τη μόδα ο Μάντισον και μάλλον θα της μείνει για άλλη μια σεζόν. Συνολικά έχει αρκετές ανάγκες, αλλά και πολλά λεφτά, άρα ιδού η Ρόδος...

Τότεναμ:

Με Ζοσέ Μουρίνιο θα ξεσκιστεί στις μεταγραφές ακόμα και ομάδα του τσιφούτη Λίβι. Ήδη έχει πάρει τον Χόιμπιεργκ σε μια πολύ δυνατή κίνηση γιατί τον πήρε κοψοχρονιά, ενώ έκλεισε και τον κακό τερματοφύλακα Τζο Χαρτ γιατί ο Πορτογάλος δεν κοιμάται τα βράδια αν δεν έχει 3 έμπειρους τερματάδες στο ρόστερ. Κατά τα άλλα περιμένω να πάρει σίγουρα δεξί μπακ (πουλήθηκε ο Γουόκερ-Πίτερς), ίσως και δύο, απορώ που υπάρχουν θύματα ενδιαφερόμενοι για τον Οριέ! Θα πάρει επιθετικό για αλλαγή του Κέιν λογικά, και έναν κεντρικό αμυντικό (μην ξεχνάμε ότι έφυγε ο Βερτόνγκεν), ειδικά αν δώσει Φόιθ στον Μπιέλσα ή αλλού. Επίσης, υπάρχουν πιθανότητες να πουληθούν κι άλλοι παίκτες, όπως πχ ο Εντομπελέ, ο Γουίνκς ή ο Ρόουζ. Αν γίνει αυτό θα γίνουν και έξτρα μεταγραφές. Υπάρχουν λεφτά στην άκρη χάρη στον Ποκετίνο που έπαιζε χωρίς καινούριους παίκτες για χρόνια και έβγαινε Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Ο Ζοσέ πάντα ζητάει αβέρτα μεταγραφές αν και σπάνια βγαίνει Τσου Λου, άρα θα γίνουν 2-3 ακόμα. Απλά το ποσό για την οψιόν αγοράς του Λο Τσέλσο δόθηκε τώρα, οπότε δεν είναι και τρομερά άνετοι.

Γουλβς:

Η ομάδα που χρησιμοποίησε τους λιγότερους παίκτες στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Ο -κορυφαίος Πορτογάλος προπονητής της λίγκας- Νούνο θέλει να μεγαλώσει το ρόστερ του κι έχει δίκιο. Πήρε έναν νεαρό τερματά για τρίτο και εκεί είναι καλά. Πιστεύω ότι χρειάζεται σίγουρα σέντερ μπακ (ΟΚ βάζει εκεί τον παλίκαρο τον Ντεντονκέρ στην ανάγκη αλλά μην το συνηθίσουμε, αμυντικό χαφ είναι...), στράικερ γιατί έχει μόνο Χιμένες, πλάγιο μπακ που κατά προτίμηση να παίζει και στα δύο άκρα και ίσως έναν ακόμα κεντρικό χαφ γιατί ο Μουτίνιο έχει λιώσει στο γήπεδο. Δεν ξέρω γιατί δεν παίζει ο Γκιμπς-Γουάιτ που είναι πολύ ωραίο ταλεντάκι. Ίσως γιατί έχει διπλό επίθετο, κάτι που είναι αηδιαστική μόδα. Ο Ποντένσε θα είναι στο ρόστερ από την αρχή της σεζόν αυτή τη φορά κι αυτό είναι θετικό. Περιμένω να καλύψει όλα τα κενά της με παίκτες από την Πορτογαλία κατά βάση, με μέτρο γιατί έχει σφιχτό FFP κι αν προκύψει κάποια πώληση θα πάρει έξτρα παίκτες ως αντικαταστάτες. Τραορέ πχ, τον κοιτάνε μερικές ομάδες, Χιμένες το ίδιο. Νέβες δύσκολα, πρέπει να κοστίζει ένα καράβι λεφτά και τώρα κυκλοφορεί ιός οπότε όλοι τρώνε τα φράγκα τους σε ντετόλ.

Άρσεναλ:

Πονοκέφαλος. Πάντα με πιάνει όταν ασχολούμαι με αυτή την ομάδα. Το νέο της τρεντ είναι να συλλέγει κεντρικούς αμυντικούς. Έχει διψήφιο αριθμό, όσα και τα γκολ που πρέπει να δέχεται σε κάθε ματς. Φέτος έρχεται ο Σαλιμπά, πάει να πάρει και τον Μαγκαλιάες, κράτησε για κάποιον ανεξήγητο λόγο τον Νταβίντ Λουίζ. Οι Άγγλοι της είναι ΟΚ όταν δεν τραυματίζονται (αλλά είναι μόνιμα τραυματίες), τους Έλληνες τους έχει για σουτ. Στο κέντρο ο καλύτερός της παραμένει ο Τζάκα που οι μπαλαδόφατσες οπαδοί της κράζουν έτσι επειδή, Θεμπάγιος ίσως επιστρέψει ίσως όχι, Τορέιρα θέλει να φύγει, ο Εζίλ έχει γαντζωθεί στο δοκάρι και τον τραβάνε από τα πόδια αλλά δε φεύγει, Γκεντουζί και θέλει και θέλουν να φύγει αλλά πού να πάει... Στο κέντρο αναμένονται οι αλλαγές. Ομπαμεγιάνγκ είναι βασικό να ανανεώσει, Λακαζέτ καλό θα ήταν να πουληθεί. Μπορεί να έρθουν και λίγα λεφτά από Μχιταριάν ή ξαναδόθηκε δανεικός; Τόσο ανύπαρκτος που δεν θυμάμαι. Πολύ καλή μεταγραφή είναι αυτή του Γουίλιαν, ο οποίος είναι ποιοτικός και ήρθε τσάμπα, απλώς γιατί όταν θα είναι 35 θα του πληρώνουν συμβόλαιο για να αράζει στο ΚΑΠΗ. Μικρό το κακό, έχει 2 χρόνια καλής μπάλας. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν που διώξανε Σανλέχι, ο οποίος έκαψε τον Έμερι με τις τραγικές του επιλογές. Ο Αρτέτα πήρε το κύπελλο που του δίνει την ηρεμία να κάνει τις κινήσεις που θέλει.

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ:

Τρομερή σεζόν. Έσπασε όλα τα ταβάνια, κόντεψε να βγει Ευρώπη. Προπονητάρα έχει, που ζήτησε καλύτερους παίκτες για να μείνει στα ψηλά. Χάνει τον εξαιρετικό Ντιν Χέντερσον που γυρίζει Γιουνάιτεντ για να σβήσει τον Ντε Χέα, αλλά ταχύτατα πήρε Ράμσντεϊλ από την πεσμένη Μπόρνμουθ κι έχει ξανά καλό νεαρό Άγγλο τερματοφύλακα.  Είναι απίστευτα μικρό το ρόστερ της μετά από τις αποχωρήσεις ελεύθερων παικτών που δεν χρειαζόταν, οπότε θέλει δεξί μπακ, σέντερ μπακ, κεντρικό χαφ, εξτρέμ (αν και θα αλλάξει θέση και θα παίζει πιο κεντρικά γιατί σύστημα που κερδίζει δεν αλλάζει), σέντερ φορ. Περιμένω να τα πάρει όλα, η διοίκηση λογικά θα στηρίξει. Αν πουληθεί ο Λάντστραμ που για κάποιο λόγο δεν ανανεώνει, θα έρθει έξτρα παίκτης για εκεί. Περιμένω να δω και αν θα καταφέρει να πάρει καλούς δανεικούς, όπως συνηθίζει, αλλά και τι καλό θα τσιμπήσει από την Τσάμπιονσιπ.

Μπέρνλι:

Άλλη μια ομάδα με μικρό ρόστερ, που έκανε φοβερή σεζόν, βασισμένη σε βρετανικό κορμό. Όπως ξεκαθάρισε ο Ντάις στη διοίκηση μέσω δηλώσεών του, πρέπει να μεγαλώσει το ρόστερ και να αυξηθεί η ποιότητα. Κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει με τα λιγοστά χρήματα που διαθέτει ο σύλλογος, αλλά είναι πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθείς πόσο πονηρά και έξυπνα κινείται αυτή η ομάδα στα μεταγραφικά της για να κλείνει τρύπες με το μικρότερο δυνατό κόστος. Με τους Χαρτ και Λένον που αποχώρησαν δεν ασχολήθηκε κανείς, η απώλεια του Χέντρικ όμως που έφυγε ως ελεύθερος στα 28 του, πόνεσε πολύ. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε παίκτη για να καλύψει το κενό του Ιρλανδού η Μπέρνλι, καθώς επίσης και ένα ακόμα στόπερ αν δεν υπολογίζεται ο ταλαιπωρημένος Μπεν Γκίμπσον (λογικά θα πουληθεί ή θα δωθεί ως αντάλλαγμα), ένα πλάγιο χαφ, ενδεχομένως κι ένα δεξί μπακ. Σημαντικό για την ομάδα είναι να ανανεώσει συμβόλαια χρήσιμων παικτών της που λήγουν το 2021 (είναι καμιά... δεκαριά!) και να κρατήσει Πόουπ και Μακνίλ ή να πάρει πολλά λεφτά για αυτούς και να τα ξαναεπενδύσει σωστά. Περιμένω να ενισχυθεί από την Τσάμπιονσιπ με μικροποσά και να παλέψει.

Σαουθάμπτον:

Έχει ήδη κινηθεί μεταγραφικά η ομάδα του Χάσενχιουτλ, ο οποίος είναι σοβαρός προπονητής και εκμεταλλεύεται πολύ καλά το υλικό του. Ως τώρα η Σότον πούλησε (πολύ φθηνά δυστυχώς) τον Χόιμπιεργκ στην Τότεναμ και πήρε (ακριβά) τον Γουόκερ-Πίτερς και τον στόπερ Σαλισού. Για κάποιο λόγο συνεχίζει να έχει τρεις καλούς τερματοφύλακες, ενώ χρειάζεται δύο. Προσπαθεί να πουλήσει Φόρστερ αλλά η Σέλτικ τον αντικατέστησε με τον Μπάρκα. Επέστρεψαν αρκετοί δανεικοί, θα τους δει ο κόουτς και θα αποφασίσει ποιους θέλει. Μπορεί στο τέλος να πάρει μόνο αντί-Χόιμπιεργκ και τίποτα άλλο, ο Ραλφ έχει δείξει να μην είναι υπέρ των πολλών μεταγραφών. Αφού αγόρασαν τον ΓΠ και πήραν κεντρικό αμυντικό που καίγονταν, τώρα είναι χαλαροί. Αρκετά πιθανό είναι να φύγει ο Βέστεργκαρντ που είναι κουρσούμι στόπερ και δεν έχει να προσφέρει αλλά περιέργως υπάρχουν ομάδες που τον θέλουν (ίσως για πορτιέρη;).

Έβερτον:

Άλλη μια ομάδα που με πιάνει πονοκέφαλος όταν κοιτάω το ρόστερ της. Είναι πραγματικά δύσκολο να φτιάξεις τόσο κακή ομάδα σκορπώντας τόσο πολλά λεφτά. Τα είχα γράψει και στο κείμενό μου για Μάρκο Σίλβα (η αντικατάσταση του οποίου btw όπως έλεγα και πριν από μήνες, δεν βελτίωσε καθόλου την Έβερτον, μιας και είναι μια ξεκάθαρα κακή ομάδα ασχέτως προπονητή). Ο Αντσελότι ως τοπ όνομα περιμένω όμως να προσελκύσει καλύτερους παίκτες και να μην αφήσει τον Μπραντς να κάνει άλλες πατάτες. Μέχρι στιγμής έκανε κάποιες ασήμαντες μικροκινήσεις, ενώ έχασε τον ηγέτη Μπέινς που αποσύρθηκε. Στο τέρμα ήρθε πίσω ο Λεσλ (έφυγε ο Στεκέλενμπουργκ) αλλά είναι μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι ο Πίκφορντ δεν βλεπόταν φέτος. Δεξιά στην άμυνα αποφασίστηκε ορθώς να μην αποκτηθεί ο Σιντιμπέ, γύρισε ο Κένι και θα αξιολογηθεί. Στα αριστερά της άμυνας ήρθε ο Ενκουνκού, δεν τον ξέρω, αν μπορεί να καλύψει τη θέση του παίκτη πίσω από τον Ντίνιε τότε ΟΚ. Θα έπαιρνα δεξί μπακ για βασικό με τον Κόουλμαν δεύτερο, στόπερ για βασικό, δύο χαφάρες για το κέντρο γιατί δεν έχει τίποτα εκεί, ένα εξτρέμ γιατί με Ιβόμπηδες κανείς δεν... κέρδισε και ένα σέντερ φορ για πίσω από τον Λιούιν, δίνοντάς του την ευκαιρία να παίξει βασικός και πάλι γιατί φέτος έκανε πρόοδο. Έξι παίκτες σίγουρα δηλαδή. Με έμφαση στο κέντρο, είναι το κλειδί. Αφού χάθηκε ο Χόιμπιεργκ παίρνεις Άλαν, παίρνεις κι άλλον έναν (δεν τρελαίνομαι για Ντουκουρέ αλλά με Άλαν δίπλα και κόστος 20ish μύρια ΟΚ) καλό χαφ και παύεις να ξεφτιλίζεσαι. 

Νιουκάστλ:

Δεν ξέρω πώς το έκανε ο Μπρους αλλά τα κατάφερε να κρατήσει άνετα τη Νιουκάστλ στην κατηγορία. Κι αν Νόριτς, Μπόρνμουθ και Βίλα ήταν φανερά κατώτερες ομάδες από τις Καρακάξες, οι υπόλοιπες δεν ήταν. Πήρε όμως τους βαθμούς που χρειαζόταν και ησύχασε νωρίς. Πέρα από Άγιο Μαξιμίνο δεν εκμεταλλεύτηκε σωστά τους παίκτες που πήρε, αλλά δεν στοίχισε αυτό. Τώρα η Νιουκάστλ περιμένει να μάθει αν θα έχει ζάμπλουτους ιδιοκτήτες που θα ρίξουν λεφτά ώστε να χτυπήσει παικταράδες, ή θα μείνει με τον τσίπη τον Άσλεϊ. Βίλεμς και Λατσάρο έφυγαν και δεν πήρε πρέφα κανείς (το ίδιο και ο Μπενταλέμπ;). Τώρα αναζητούνται αριστερό μπακ (μόνιμο πρόβλημα της ομάδας εδώ και πολλά χρόνια με τον εξτρέμ Ρίτσι να έχει αλλάξει θέση για να καλύψει), σέντερ μπακ, κεντρικό χαφ και εξτρέμ αν δεν καλυφθεί με τον Τζέικομπ Μέρφι που επέστρεψε. Ο Ματ Λόνγκσταφ είναι... στον αέρα γιατί το συμβόλαιό του έχει λήξει και δεν έχει ανανεώσει, με τον Μπρους να τον θέλει φυσικά, αλλά το όλο σκηνικό με την ενδεχόμενη πώληση της... ΠΑΕ Νιουκάστλ να περιπλέκει τα πράγματα. Αβεβαιότητα, το πιο πιθανό είναι να κάνει φθηνές προσθήκες (αν όντως πάρει τσάμπα τον Χέντρικ πολλά μπράβο) και να ξεκινήσει τη σεζόν ως έχει. Αν οι ομάδες που ανέβηκαν αποδειχθούν καλύτερες από αυτές που έπεσαν, θα ζοριστεί πολύ η Νιουκάστλ όπως είναι τώρα.

Κρίσταλ Πάλας:

Οι Αετοί έχουν το γηραιότερο ρόστερ (29 και 336 μέρες μέσο όρο!!!) στην Πρέμιερ Λιγκ, εκτός από τον γηραιότερο προπονητή. Επίσης λήγουν σχεδόν όλα τους τα συμβόλαια το 2021. Τα οποία σημαίνουν πρακτικά ότι αν υποβιβαστούν, έσβησαν. Ο Χότζον τα πάει καταπληκτικά στη θητεία του στη Πάλας, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση τον ταλαιπωρεί πολύ με τα μεταγραφικά. Για 50ή φορά ο Σοφός Κουκουβάγιος ζήτησε παίκτες δημοσίως και άλλαξε χρώμα η γλυκιά του φατσούλα. Ως τώρα υπέγραψε ο Νέιθαν Φέργκιουσον που είναι εξαιρετική κίνηση αφού είναι ταλαντούχος 19χρονος που ήρθε τσάμπα. Η ομάδα χρειάζεται επίσης αριστερό μπακ, κεντρικό χαφ, εξτρέμ, σέντερ φορ. Και οι διοικούντες θέλουν να πάρουν παίκτες φθηνούς, νεαρούς που θα εξελιχθούν και θα φέρουν λεφτά. Δεν ζητάνε και πολλά δηλαδή... Ο μπαρμπαΡόι είναι σε δύσκολη φάση γιατί αν παραιτηθεί στα 72 του ίσως να μην βρει άλλη δουλειά λόγω ηλικίας, αλλά και το να παλεύεις με μικρό και γερασμένο ρόστερ κάθε χρόνο είναι κουραστικό. Ελπίζω να ανοίξουν το πουγκί τους οι τσιφούτηδες και να του φέρουν μερικά καλά παικτάκια, ή έστω να πουληθεί επιτέλους ο Ζαχά (που φέτος βαριόταν τρομερά να παίξει γιατί ήθελε να φύγει) και να δωθούν όλα τα έσοδα σε μεταγραφές. Πέντε παίκτες των 10-12 μυρίων τον καθένα παίρνεις πουλώντας τον Ζαχά, κι αυτό πρέπει να κάνουν. Τον Έζε θέλουν πολύ, αλλά η QPR ζητάει 20 μύρια και δεν προχωράει για την ώρα.

Μπράιτον:

Η αλλαγή προπονητή έφερε την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στην ιστορία της αλλά κυρίως πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο. Τα ταμεία παραμένουν γεμάτα και έχουν ήδη αποκτηθεί ο Λαλάνα ως ελεύθερος από τη Λίβερπουλ, ο Φέλτμαν από τον Άγιαξ για ψίχουλα, ενώ επέστρεψε ο Γουάιτ από τη Λιντς. Τον τελευταίο τον θέλουν αρκετές ομάδες με βασικότερη τη Λιντς, ο Πότερ είπε ότι θα τον κρατήσει. Αν μείνει αυτός θα πρέπει να πουληθεί ο Ντάφι γιατί θα έχουν γεμίσει στα στόπερ. Γενικά τους βλέπω άνετους. Μπορούν εύκολα να επενδύσουν 30-40 εκατομμύρια λίρες ακόμα αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν καν μεγάλα κενά στο ρόστερ. Νομίζω πως χρειάζονται αριστερό μπακ και αμυντικό χαφ, ενώ ακούγεται πολύ ότι θέλουν να πάρουν σέντερ φορ. Έχουν και τον Τζαχανμπάκς που μπορεί να φέρει χρήματα, εκτός από την πώληση ενός στόπερ, ή ακόμα και του Μοντόγια. Στη θέση τους θα έκανα λίγες και ακριβές κινήσεις ενδεκάδας, δεν έχει νόημα να αυξήσουν τον αριθμό παικτών τους για rotation, όσους πάρουν πρέπει να είναι βασικούρες και καλύτεροι από όσους ήδη έχουν. Γενικά ο Πότερ θα πρέπει να κοιτάξει να παίρνει και βαθμούς εκτός από το να παίζει όμορφα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως.

Γουέστ Χαμ:

Μια ακόμη ομάδα-χάος. Έχω γράψει και παλιότερα τη γνώμη μου για τους αστείους ιδιοκτήτες της. Κάθε χρόνο η Χαμ αγοράζει σέντερ φορ, κάθε φορά στο τέλος παίζει εκεί ο Αντόνιο και την ξελασπώνει. Κάθε χρόνο ξεκινούν για να βγουν Ευρώπη και τελικά παλεύουν να μην πέσουν. Τώρα θα πορευτούν με τον Μόγιες, τον οποίοι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες χαρακτήρισαν «λίγο» για τις φιλοδοξίες τους, αλλά μετά έτρεχαν να τον ψήσουν να ρθει να τους ξανασώσει. Ο Σκωτσέζος έχει μια λίστα με πολύ καλούς παίκτες από Τσάμπιονσιπ (Μπενραμά, Έζε) και κακούς παίκτες από Πρέμιερ Λιγκ (Στόουνς, Τζόουνς), ενώ θέλει να πουλήσει τους ακριβούς Φελίπε Άντερσον και Γιαρμολένκο. Ως τώρα κατάφερε να πουλήσει Αγέτι (ανύπαρκτος) και να αγοράσει τον Σούτσεκ (ωραιότατος) μόνιμα. Έφυγε επίσης ο Ζαμπαλέτα και ο άφαντος Κάρλος Σάντσες. Το ρόστερ δεν μου αρέσει γιατί δεν έχει ούτε ένα πολύ καλό πλάγιο μπακ, χρειάζεται ακόμα ένα στόπερ, ο παιχταράς αμυντικός χαφ Ράις είναι «φευγάτος» και στην επίθεση υπάρχει το απόλυτο μπλέξιμο. Πρέπει να ξεσκαρτάρουν την ομάδα, να χτίσουν πάνω σε Ράις-Ντιόπ, να κάνουν τον Αλέρ να παίξει όπως μπορεί και να αναδείξουν κανένα ταλεντάκι. Δεν θα πόνταρα πάντως στο ότι θα καταφέρουν να φτιάξουν κάτι όμορφο αφού η διοίκηση είναι άχρηστη και ο προπονητής δεν τους ικανοποιεί ώστε να του αφήσουν το κουμάντο.

Άστον Βίλα:

Μια ομάδα που στην Τσάμπιονσιπ βασιζόταν 100% σε Μαγκίν και Γκρίλις, δαπάντησε 100+ μύρια για να αγοράσει μισό ρόστερ και τελικά στην Πρέμιερ βασιζόταν 100% σε Γκρίλις και Μαγκίν. Τρομερά αποτυχημένη μεταγραφική περίοδος, οπότε απολύθηκε αυτός που την έτρεξε και ήρθε άλλος. Θα κρατήσω μια πισινή για την περίπτωση που ο κόουτς δεν εκμεταλλεύεται σωστά το υλικό του, δεν μπορώ να αποφασίσω ακριβώς ποιος φταίει για αυτό το χάλι που παρουσίασαν, μπορώ μόνο να δω ξεκάθαρα ότι ήταν απογοητευτικοί. Τους έσωσε μόνος του ο Γκρίλις, αφού κι ο Μαγκίν τραυματίστηκε για ένα διάστημα. Ντάγκλας Λουίζ και λίγο από Τρεζεγκέ θα πω ότι βλέπονταν, οι άλλοι ήταν καθαρά για Τσάμπιονσιπ. Δεν θα κάτσω να ξεχωρίσω θέσεις, χρειάζονται τα πάντα όλα. Δεν ξέρω αν τους έχουν μείνει λεφτά ή τα σκόρπισαν όλα πέρσι, αλλά έχουν το χειρότεροι ρόστερ από τις 17 ομάδες που έμειναν στην κατηγορία και πρέπει να βελτιωθούν πολύ για να μην φουντάρουν άκλαφτοι. Αν δε, χάσουν και τον Γκρίλις, Παναγιά βοήθα.

Λιντς:

Δεν δηλώνω ειδικός από Τσάμπιονσιπ, αλλά είδα μερικά ματς από τα 3.471 που παίζουν εκεί ανά σεζόν. Έχω να πω ότι δεν μου αρέσει το υλικό της ομάδας του Μπιέλσα. Παιχταράς ο Κάλβιν Φίλιπς, έφυγε ο αξιόπιστος Μπεν Γουάιτ (θα καταφέρει να τον αγοράσει από τη Μπράιτον;), έχει 3-4 καλούτσικους ακόμα και μετά πίτα στους παίκτες της δεύτερης κατηγορίας τύπου Μπάμφορντ που χρειάζεται 70 βαρβάτες ευκαιρίες για να βάλει με το ζόρι διψήφιο αριθμό τερμάτων. Είναι άλλο το στήσιμο ομάδας που κάνεις για να ανέβεις από Τσάμπιονσιπ και άλλο εκείνο που κάνεις για να μείνεις στην Πρέμιερ. Στα μάτια μου χρειάζονται τεράστιες επεμβάσεις στο ρόστερ. Ίσως έχουν τα λεφτά πάντως, ο Πρόεδρας είπε ότι σίγουρα θα σπάσει το μεταγραφικό ρεκόρ της ομάδας (Έλντερ Κόστα με 15 μύρια λίρες). Έχουν και το όνομα του Τρελού στον πάγκο, έχουν πολύ λαό να στηρίζει το κλαμπ, έχουν και brand name, μπορεί να κάνουν όσα πρέπει. Κινησάρα είναι ο Γκέλχαρτ το ταλεντάκι από Γουίγκαν με ένα μυριάκι μόνο, ενώ τα λεφτά που έδωσαν στη Γουλβς για τον Έλντερ Κόστα είναι πολλά. Δυνατή η ανανέωση του Τζακ Χάρισον από τη Σίτι. Έχουν δουλειά μπροστά τους. Επίσης να σχολιάσω ότι το στυλ παιχνιδιού του Μπιέλσα είναι πανέμορφο γενικά αλλά η Πρέμιερ Λιγκ είναι πολύ ζόρικη λίγκα και δεν αστειεύεται.

Γουέστ Μπρομ:

Καλώς τον Μπίλιτς! Θα ήταν κρίμα να μην τον ξαναβλέπαμε σε κάποια φάση στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας. Η Μπρομ έχασε κάτι δανεικούς που ήταν σημαντικοί στην πορεία ανόδου της (Ντιανγκανά πχ) με κυριότερο τον Κροβίνοβιτς, αλλά ενδέχεται να καταφέρει να τον αγοράσει. Έφυγε ως ελεύθερος ο Νέιθαν Φέργκιουσον για την Πάλας και ο Μπίλιτς έσπασε τα γραφεία της ομάδας εκείνη τη μέρα. Αγόρασε πάνφθηνα τον φοβερό Περέιρα (στους 3 καλύτερους παίκτες της περσινής Τσάμπιονσιπ) και γενικά έχει λεφτά στην άκρη και μια καλή βάση για να χτίσει πάνω της. Χρειάζεται παίκτες για rotation σε κάποιες θέσεις (στόπερ, τέρμα, εξτρέμ, αριστερό μπακ), 100% ένα τούμπανο σέντερ φορ που να τραβήξει κουπί με τον Όστιν δεύτερο, στάνταρ δύο παίκτες στο κέντρο, ο ένας για βασικός και δεξί μπακ. Έχει αρκετές ανάγκες, θέλει περίπου 3-4 καινούριους βασικούς συν άλλους 3-4 για πάγκο. Πολύ σημαντική η επιλογή του στράικερ και του χαφ ενδεκάδας.

Φούλαμ:

Αφού έφαγε δυό καράβια λεφτά για να πάρει μετριοκακούς παίκτες και να υποβιβαστεί, σοβαρεύτηκε, άφησε μόνιμα στον πάγκο τον Σκοτ Πάρκερ και ανέβηκε με τη μια, έστω και με ζόρι αφού έπρεπε να παίξει στα πλέι-οφ. Έφυγαν κάποιοι δανεικοί που μπορούν να αντικατασταθούν, γύρισαν οι πανάκριβοι Σερί και Ανγκισά για να αξιολογηθούν εκ νέου ή για να πουληθούν και να φέρουν ζεστό χρήμα. Πρώτη μεταγραφή της Φούλαμ ήταν ο Αντονί Ρόμπινσον και ήταν value for money. Χρειάζονται σίγουρα ένα πολύ καλό στόπερ, δύο αν πουληθεί ή δεν υπολογίζεται ο Μόουσον, ένα βασικό αμυντικό χαφ αν μείνει ο Ανγκισά, αλλιώς δύο, έναν δημιουργικό χαφ ακόμα αν δεν κρατήσουν τον Σερί για αυτό τον ρόλο, ένα εξτρέμ κι έναν ακόμα καλό φορ για βοήθεια στον Μίτροβιτς. Δηλαδή 4-7 παίκτες ανάλογα με τις πωλήσεις. Έχουν δολλαρόδεντρο γενικά (ζάμπλουτο χοσάδα ιδιοκτήτη) απλά δεν ξέρω τι παίζει με το FFP γιατί τρώνε αβέρτα λεφτά εδώ και καιρό. Στη θέση τους θα έκανα όσο γίνεται πιο λίγες και προσεγμένες κινήσεις γιατί την προηγούμενη φορά ξήλωσαν όλο το ρόστερ, πέταξαν πάνω από 100 μύρια σε μεταγραφές και έπεσαν άκλαφτοι. Έμαθαν τίποτα;

 

Όσο για τους πεσμένους...

 

Γουότφορντ:

Τσακίδια. Σιχαμένη διοίκηση, την κυνηγάω να τη ρίξω εδώ και χρόνια, πάνω που πήγα να απογοητευτώ ότι δεν θα συμβεί, έπεσαν. Και έπεσαν πολύ όμορφα, αποδόθηκε δικαιοσύνη θα έλεγα, γιατί έδιωξαν τον προπονητή που πήγαινε να τους σώσει, δύο ματς πριν το τέλος. Και τώρα, καλή τύχη τσακάλια! Τσάμπιονσιπ με 12 ακριβές ομάδες με στόχο να ανέβουν κι άλλες τόσες να το ονειρεύονται. Ο Βλάνταν Ίβιτς είναι πολύ καλός προπονητής, ελπίζω να μην τον αφήσουν να τους ανεβάσει ή να αποδειχθεί ανέτοιμος. Γενικά δεν θέλω να με απασχολήσει άλλο η διοίκηση Πότσο για τα επόμενα πολλά χρόνια. Στα μεταγραφικά, έχουν πάρα πολύ καλό ρόστερ για Τσάμπιονσιπ αλλά θα χάσουν ένα σωρό παίκτες (Ντεουλοφέου, Ντουκουρέ, Σαρ;, Ντίνεϊ, Φόστερ; ), οπότε δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα. Αυτοί μπορεί να απολύσουν τον Ίβιτς και μετά από 3/3 νίκες στη νέα Τσάμπιονσιπ. Εύχομαι 7η θέση κάθε χρόνο για όσο ανήκουν στην ίδια ιταλική οικογένεια.

Μπόρνμουθ:

Ήταν καιρός να πέσει. Δεν έκανε καλό κουμάντο στα μεταγραφικά εδώ και αρκετό καιρό. Αγόραζε ακριβά, παίκτες που μετά τους έψαχνες. Πέρσι πχ πήρε Ντανζουμά, Μπίλινγκ, Κέλι, Στέισι κι έδωσε πάνω από 50 μύρια. Πόσοι παίξανε μπαλίτσα από αυτούς; Γενικά η ομάδα δεν έπειθε, ο Χάου δεν έκανε ξεσκαρτάρισμα ποτέ, κάποια στιγμή σάπισε το ρόστερ. Πλέον ανέλαβε ο βοηθός του, ο οποίος είπε ότι αν η ομάδα έχανε 8-9 παίκτες δε θα δεχόταν να κοουτσάρει και περιμένω να χάσει όντως τόσους. Αν γίνει, θα παραιτηθεί δηλαδή; Γελάω. Όπως και της Γουότφορντ, η ομάδα είναι πολύ ακριβή για Τσάμπιονσιπ και με τις πωλήσεις που θα κάνει θα μπορεί να χτυπήσει... ότι κινείται. Πούλησε ήδη Άκε και Ράμσντεϊλ για 60 μύρια σύνολο, με τόσα παίρνεις ότι θέλεις στην δεύτερη κατηγορία. Έχασε Φρέιζερ και Χάρι Γουίλσον χωρίς έσοδα (ελεύθερος και δανεικός από Λίβερπουλ αντίστοιχα). Επέστρεψε ο Άρτερ (καλό χαφ βασικούρα στην Τσάμπιονσιπ) και ο Μπέγκοβιτς αλλά αυτός θα πουληθεί. Με ένα τέρμα, δύο στόπερ και ένα εξτρέμ είναι φαβορί για άνοδο. Αλλά λογικά θα φύγουν κι άλλοι (Κάλουμ Γουίλσον, Τζόσουα Κινγκ, Ντ. Μπρουκς), οι οποίοι θα αφήσουν κενά αλλά θα φέρουν πολλά λεφτά. Τα Κεράσια είναι σε τέλεια κατάσταση να ξανανέβουν αμέσως, θα κριθεί από την ποιότητα του προπονητή και των αγορών τους. Ρόστερ έχουν ήδη, ταμεία τίγκα, θα πρέπει να κάνουν πάρα πολλά πράγματα λάθος για να μην είναι στην εξάδα.

Νόριτς:

Θαυμάζω την υπομονή και το πλάνο της ομάδας αυτής. Γενικά τα ασανσέρ τα απεχθάνομαι αλλά αυτοί μοιάζουν απλά να ξέρουν τα όριά τους. Ανέβηκαν, πάλεψαν με ωραία μπαλίτσα, έπεσαν καθαρά, ήταν έτοιμοι να υποβιβαστούν και να ξαναξεκινήσουν για άνοδο. Δεν ξανοίχτηκαν, δεν πήραν ρίσκα, δεν χρεώθηκαν. Αυτή τη στιγμή έχουν αποκτήσει 9 παίκτες με κόστος 3 μύρια για όλους μαζί (!!!) και δεν έχει φύγει ούτε ένας παίκτης τους. Άρα με βάση τη λογική τώρα αράζει και περιμένει να μοσχοπουλήσει Μπουενδία, Κάντγουελ, Λιούις, Γκόντφρεϊ, Άαρονς, όποιον τύχει, ή και όλους. Ανάλογα με το πόσους και ποιους θα δώσει, θα κριθεί και η ποιότητά της, αλλά με βάση το όλο χτίσιμο και το γεγονός ότι ο προπονητής της έμεινε και είναι καλός, περιμένω να διεκδικήσει άμεσα άνοδο.

 

Αυτά τα όλιγα (;), τα φιλιά μου (από μακριά, παίζει κόβιντ κακός) περιμένω τα σχόλιά σας!

Η στήλη του Ardan Turan, εδώ.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.