Τσέλσι: Οι λόγοι της αγωνιστικής κατάρρευσης

Οι Premierleaguefans γράφουν για τη φετινή σεζόν των Μπλε, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, ανεξάρτητα με την εξέλιξη του τελικού στο Κύπελλο Αγγλίας.

Η φετινή χρονιά οδεύει προς το τέλος της και θα έλεγε κανείς ότι το μυαλό των ιθυνόντων της Τσέλσι είναι ήδη στην επόμενη σεζόν και στο πως θα καταφέρουν να χτίσουν από την αρχή μια ομάδα που θα καταφέρει να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια.

Πολλοί παίκτες της Τσέλσι, μεταξύ των οποίων ο Αθπιλικουέτα και ο Γουίλιαν, υποστηρίζουν πως ακόμα και η κατάκτηση του τελευταίου τροπαίου της σεζόν, του κυπέλλου Αγγλίας, δεν είναι αρκετή για να ...σώσει τη φετινή σεζόν.

Τι άλλαξε όμως μέσα σε λίγους μήνες και μετέτρεψε μια επιτυχημένη και καλοδουλεμένη ομάδα σε ένα σύνολο χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό;

 

  • Κλονίστηκαν οι σχέσεις μεταξύ Κόντε και διοίκησης

Ο πρώτος και ο βασικότερος λόγος της αγωνιστικής κατάρευσης των «Μπλε», είναι οι διαταραγμένες σχέσεις του προπονητή με τους διοικούντες της ομάδας. Ο Κόντε επιζητούσε διακαώς μεταγραφική ενίσχυση το καλοκαίρι και αντιθέτως το ένα φιάσκο διαδεχόταν το άλλο, με την παραχώρηση του Μάτιτς στην Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ να είναι το κερασάκι στην τούρτα. Ο Ιταλός δεν κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ομάδας παίκτες που ήθελε, αλλά παίκτες που ...περίσσεψαν στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Θα έλεγε κανείς πως η κατάσταση θα άλλαζε μετά την απομάκρυνση του Εμενάλο (γνωστός για τις εμμονές του ως προς συγκεκριμένες μεταγραφικές επιλογές), γεγονός που αποτελούσε ενδεχομένως εκείνη την περίοδο και στήριξη στο πρόσωπο του Κόντε. Αντίθετα, οι σχέσεις του Ιταλού με τη διοίκηση παρέμειναν ψυχρές, κάτι που φαινόταν από τις δηλώσεις αδιαφορίας του Ιταλού ως προς το μέλλον του. Η δίψα και η φλόγα στα μάτια του τεχνικού της Τσέλσι είχε αρχίσει να σβήνει από νωρίς.

  • Έλλειψη εμπειρίας και χημείας στην άμυνα

Οι πολλά υποσχόμενοι Κρίστενσεν (κυρίως, αλλά) και Ρούντιγκερ δε μπόρεσαν να κρατήσουν τις αμυντικές επιδόσεις της προηγούμενης σεζόν και ο Αθπιλικουέτα μοιάζει ο μοναδικός αξιόπιστος παίκτης στα μετόπισθεν. Με τον έμπειρο Νταβίντ Λουίζ παραγκωνισμένο, η ομάδα δέχεται πολύ εύκολα γκολ και αδυνατεί να βρει αμυντική ισορροπία.

  • Το 3-4-3 του Κόντε έγινε προβλέψιμο και αντιμετωπίσιμο

Οι περισσότερες ομάδες έχουν πλέον δουλέψει πάνω στις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος (το οποίο ήταν ...της μόδας της περασμένη σεζόν) και το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει χαθεί. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα για να αντιμετωπίσουν την Τσέλσι. Οι τρεις αμυντικοί πρεσάρονται συχνά και αναγκάζονται σε λάθος πάσες, πράγμα που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των παικτών στην αποδοτικότητα του πλάνου του Κόντε. Αυτό τους κάνει λιγότερο κινητικούς στις συνεχείς επιστροφές που χρειάζεται το σύστημα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που καταλήγει σε χειρότερες εμφανίσεις από την πλευρά των ποδοσφαιριστών.

  • Δεν αντικαταστάθηκε επαρκώς ο Ντιέγκο Κόστα

Ο Ισπανός ήταν το σημείο αναφοράς της περσινής επίθεσης της Τσέλσι, τόσο με την αποτελεσματικότητά του στο σκοράρισμα, όσο και τις ηγετικές του ικανότητες. Όπως έγραφε το περασμένο καλοκαίρι ο Ardan Turan, οι άνθρωποι του συλλόγου πήραν ένα μεγάλο ρίσκο, με αμφίβολο αποτέλεσμα. Τελικά ο Μοράτα που αποκτήθηκε για αντικαταστάτης του Κόστα, δεν κατάφερε να πείσει ούτε από πλευράς φυσικής κατάστασης, ούτε δείχνει ικανός να σηκώσει το βάρος της επιθετικής αιχμής των «Μπλε». Μοναδικό ελαφρυντικό για τον πρώην επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης και της Γιουβέντους είναι ότι διανύει την πρώτη του σεζόν στην Αγγλία και είναι λογικό να χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα παιχνιδιού.

  • Έλλειψη δημιουργικότητας και φαντασίας στο επιθετικό κομμάτι

Ο Σεσκ Φάμπρεγκας διανύει μια περίεργη σεζόν. Έχοντας ξεκινήσει βασικός σε 22 αγώνες στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ (ενώ μόλις 13 σε όλη τη σεζόν 2016-17), έχει μοιράσει μόλις 4 ασίστ, 8 λιγότερες από την περσινή σεζόν. Κανένας παίκτης της Τσέλσι δεν έχει πάνω από 6 ασίστ και το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας αυτής βρίσκεται ο Αθπιλικουέτα, μαρτυρά πολλά για το πρόβλημα δημιουργικότητας των «Μπλε». Ο Πέδρο, που πέτυχε 9 γκολ την περσινή σεζόν, έχει μόλις 2 φέτος. Έτσι το βάρος επιθετικά, αλλά και από άποψη ηγετικότητας, πέφτει στον Εντέν Αζάρ, πράγμα που κάνει πιο εύκολη την δουλειά των αντιπάλων της Τσέλσι.

  • Ο Κόντε δεν έχει εναλλακτικό πλάνο

Η φετινή Τσέλσι όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ, τις περισσότερες φορές αδυνατεί να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι αλλαγές του Κόντε είναι καθυστερημένες και πολύ συγκεκριμένες και προβλέψιμες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 6 από τα 59 γκολ της ομάδας (μέχρι την 34η αγωνιστική) έχουν προέλθει από παίκτες που ξεκίνησαν ως αναπληρωματικοί και μάλιστα 2 από αυτά τα πέτυχε ο Μίτσι Μπατσουαγί που πλέον αγωνίζεται για λογαριασμό της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, ένας συνδυασμός παραγόντων καθιστά απόλυτα δικαιολογημένη τη φετινή πορεία της Τσέλσι. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται να αλλάξουν πολλά.

  • Ισχυροποίηση της θέσης του προπονητή και απόλυτος έλεγχος των μεταγραφικών κινήσεων, αλλιώς αντικατάσταση του με προπονητή που θα απολαμβάνει τον σεβασμό παικτών και διοίκησης 
  • Σχεδιασμός ξεκάθαρου πλάνου παιχνιδιού ώστε να αναζητηθούν και οι κατάλληλες προσθήκες
  • Απόκτηση έμπειρων παικτών που θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας και θα κάνουν πιο εύκολη την προσαρμογή των νεαρών παικτών

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις γέμισαν το αγωνιστικό πρόγραμμα των Λονδρέζων, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν και να αναταπεξέλθουν σε αυτό, όπως είχε προβλέψει από την περασμένη σεζόν ο Αρσέν Βενγκέρ.

Με ...σχεδόν δεδομένο πια ότι η Τσέλσι την ερχόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ, οι απαιτήσεις θα είναι μειωμένες και υπάρχει ο χρόνος για την κατάρτιση ομάδας που θα επιστρέψει στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ. 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.